flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Узагальнення судової практики розгляду судом кримінальних проваджень за статтею 185 Кримінального кодексу України за 2018 рік

28 лютого 2019, 15:43

Узагальнення

 судової практики розгляду судом кримінальних проваджень за статтею 185 Кримінального кодексу України за 2018 рік

 

На виконання плану робіт суду на перше півріччя 2019 року та з метою узагальнення інформації щодо здійснення судочинства проведено узагальнення  судової практики розгляду Скадовським районним судом Херсонської області кримінальних проваджень за обвинуваченнями у вчиненні злочинів,  відповідальність за які передбачена статтею 185 Кримінального кодексу України (далі - КК) за 2018 рік.

Відповідно до частини першої статті 185 КК України таємне викрадення чужого майна (крадіжка) карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Частина друга цієї статті передбачає, що крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Згідно із частиною третьою крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, - карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.*

* - стаття 185 КК України містить 5 частин, однак оскільки у 2018 році судом були розглянуті страви за частинами першою, другою та третьою в узагальненні цитуються тільки перші три частини статті.

 

Впродовж 2018 року в провадженні Скадовського районного суду Херсонської області (далі - Суд) перебувало 277 кримінальних проваджень.

З них кримінальних проваджень щодо злочинів  проти власності – 127, з них за статтею 185 КК України (крадіжок) – 112.

Таким чином, узагальненням встановлено, що кримінальні провадження за обвинуваченнями щодо вчинення крадіжок є найпоширенішими серед тих, що розглядає суд. Наступними  за поширеністю є кримінальні провадження щодо вчинення злочину передбаченого статтею 125 КК України - умисне легке тілесне ушкодження, їх в провадженні суду перебувало 58.

 

З 112 кримінальних проваджень щодо вчинення крадіжок, на кінець року було розглянуто 66 (стосовно 67 осіб), з них:

- у 14 – провадження закрито у зв’язку із відмовою потерпілого від обвинувачення;

- у 1 провадженні судом відмовлено від затвердження угоди про примирення між потерпілим та обвинуваченим та повернуто справу прокурору для продовження досудового розслідування;

-  у 51 провадженні постановлено вирок, у тому числі 8 – на підставі угод про примирення між потерпілими та обвинуваченими.

 

Розглянемо особи обвинувачених у 66 кримінальних провадженнях, розглянутих судом.

Гендерний склад:

9 жінок та 58 чоловіків.

Вік на момент вчинення злочину:

- 17 років – 1 особа;

- від 18 до 25 років – 8 осіб;

- від 26 до 35 років – 22 особи;

- від 36 до 45 років – 18 осіб;

- від 46 до 55 років – 17 осіб;

- 57 років – 1 особа.

 

Відомості щодо попередніх судимостей:

- 48 осіб раніше не були судимі;

- 9 осіб мали 1 попередню судимість;

- 2 особи – 2 судимості;

- 3 особи – 3 судимості;

- 2 особи – 4 судимості;

- 1 особа – 5 судимостей;

- 1 особа – 7 судимостей;

- 1 особа – 9 судимостей.

У 95%  особи, які були раніше судимі мають хоча б одну судимість за статтею 185 КК України.

 

Інформація щодо кваліфікації

- 24 особи обвинувачувалися у скоєнні діянь передбачених частиною 1 статті 185 КК України;

- 17 осіб – за частиною 2 статті 185 КК України;

- 11 осіб – за частиною 3;

- 11 осіб – за частинами 1 та 2;

- 2 особи – за частинами 2 та 3;

- 1 особа – за частинами 1 та 3.

 

Відомості щодо апеляційного оскарження

На момент проведення узагальнення апеляційні скарги подавалися на 4 вироки суду, з них:

- у 1 провадженні – апеляційну скаргу було повернуто;

- у 1 провадженні – апеляційне провадження було закрито;

- 1 провадження ще перебуває на розгляді у Херсонському апеляційному суді;

- у 1 провадженні вирок суду було скасовано.

У справі № 663/2527/17 вироком громадянина М. визнано винним та засуджено за ч.2 ст. 185, ч. 3 ст. 185 КК України. Призначено покарання за ч. 2 ст. 185 КК України у виді 2 (двох) років позбавлення волі; за ч.3 ст. 185 КК України у виді 3 (трьох) років позбавлення волі. На підставі до ч.1 ст. 70 КК України шляхом часткового складання призначених покарань, остаточно призначено покарання у вигляді 3 (трьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі. Запобіжний захід до набрання вироком законної сили обрано тримання під вартою.

Апеляційний суд Херсонської області скасував вирок суду першої інстанції  та призначив новий судовий розгляд.

Скасування вироку, суд апеляційної інстанції обґрунтував тим, що суд першої інстанції, фактично не допитавши обвинуваченого та належним чином не встановивши, які саме обставини по крадіжкам чужого майна не оспорює обвинувачений, не пересвідчившись в добровільності та істинності його позиції, дійшов передчасного висновку про можливість застосування положень ч. 3 ст. 349 КПК. Дійшовши висновку, що фактичні обставини, встановлені органом досудового розслідування сторонами не оспорюються, суд, в той же час самостійно змінив обвинувачення, не навівши відповідних мотивів, чим допустив суперечність у власних висновках щодо кваліфікації дій обвинуваченого.

Крім того, при кваліфікацій дій обвинуваченого за епізодами таємного викрадення чужого майна ОСОБА_8, ОСОБА_9, суд виключив з обвинувачення, кваліфікуючу ознаку вчинення вказаних злочинів повторність, не навівши мотивів в обґрунтування прийнятого рішення, чим допустив істотне порушення вимог ст. 370 КПК щодо вмотивованості судового рішення.