flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Узагальнення судової практики щодо ухвалення вироків на підставі угод про визнання винуватості та про примирення за 2018 рік

29 березня 2019, 14:02

Узагальнення

судової практики щодо ухвалення Скадовським районним судом
Херсонської області  вироків на підставі угод про визнання винуватості та
про примирення за 2018 рік

 

 На виконання плану робіт суду на перше півріччя 2019 року та з метою узагальнення інформації щодо здійснення судочинства проведено узагальнення судової практики ухвалення Скадовським районним судом Херсонської області вироків на підставі угод про визнання винуватості та про примирення за 2018 рік.

Відповідно до частини 1 статті 468 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) у кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод:

1) угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;

2) угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

На підставі частини 1 статті 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може  бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Впродовж 2018 року Скадовським районним суду Херсонської області (далі - суд) ухвалено 172 вироки, з них 16 із затвердженням угод про примирення та 9 із затвердженням угоди про визнання винуватості. Для порівняння: у 2017 році суд ухвалив 20 вироків із затвердженням угод про примирення та 1 – про визнання винуватості. Жоден вирок, яким затверджені угоди, до судів вищого рівня не було оскаржено.

 

Угоди про примирення

З  16 вироків із затвердженням угод про примирення у 10 справах особи обвинувачувалися у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 185 Кримінального кодексу України (далі – КК України);

- у 1 справі  –  передбачених  частиною 2 статті 185 КК України;

- у 3 справах  – передбачених частиною 1 статті 125 КК України;

- у 1 справі  –  передбачених  частиною 1 статті 186 КК України;

- у 1 справі  –  передбачених  частиною 1 статті 190 КК України.

 

Призначене покарання

У 8 справах особам призначене покарання у вигляді громадських робіт, з них:

- у 6 справах  –  строком 80 годин,

- у 1 справі  – 100 годин,

-  у 1 справі – 120 годин.

У 3 справах  особам призначене покарання у вигляді штрафу у розмірі  50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Арешт строком 3 місяці застосовувався у 1 справі.

У 4 справах особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі (мінімальне – 1 рік, максимальне – 2 роки) у всіх випадках застосовувалася стаття 75 КК України - з іспитовим строком на 1 рік.

 

Інформація стосовно осіб,

 стосовно яких судом ухвалено вироки

 з затвердженням угоди про примирення

Узагальненням встановлено, що з 16 справ у яких ухвалено вирок із затвердженням угод про примирення, у 5 справах, обвинуваченими були жінки, у 11 – чоловіки, один з яких раніше притягувався до кримінальної відповідальності. Наймолодшому обвинуваченому на момент вчинення злочину було 17 років, найстаршому – 57.

 

Угоди про визнання винуватості

З  9 вироків із затвердженням угод про визнання винуватості у 5 справах особи обвинувачувалися у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 309 КК України;

- у 2 справах  –  передбачених  частиною 1 статті 317 та  частиною 2 статті 309 КК України;

- у 1 справі  –  передбачених  частиною 1 статті 310 та  частиною 2 статті 309 КК України;

- у 1 справі  –  передбачених  частиною 2 статті 389 КК України.

 

Призначене покарання

У 2 справах особам призначене покарання у вигляді штрафу у розмірі  50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Арешт строком 2 місяці застосовувався у 1 справі.

У 1 справі призначалося покарання у вигляді обмеження волі строком на 1 рік із застосуванням статті  75 КК України - з іспитовим строком на 1 рік.

У 2 справах особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі строками на 1 рік та 1 рік і 6 місяців, в обох випадках застосовувалася стаття 75 КК України - з іспитовим строком на 1 рік.

За сукупністю злочинів у 3 справах особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки, у всіх випадках застосовувалася стаття 75 КК України - з іспитовим строком 2 роки у 2 справах та 1 рік 6 місяців у 1 справі.

 

Інформація стосовно осіб,

 стосовно яких судом ухвалено вироки

 з затвердженням угоди про визнання винуватості

Узагальненням встановлено, що з 9 справ у яких ухвалено вирок із затвердженням угод про визнання винуватості, у 1 справі, обвинувачена була жінка, у 8 – чоловіки, один з яких раніше притягувався до кримінальної відповідальності. Наймолодшому обвинуваченому на момент вчинення злочину було 18 років, найстаршому – 65.

 

Примітки:

 

Стаття 185 КК України -  Крадіжка

  1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

  1. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Стаття 125 КК України - Умисне легке тілесне ушкодження

  1. Умисне легке тілесне ушкодження -

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Стаття 186 КК України - Грабіж

  1. Відкрите викрадення чужого майна (грабіж) -

карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Стаття 190 КК України - Шахрайство

  1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 309 КК України - Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

  1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту -

караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

  1. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307308310317цього Кодексу, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах, -

караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Стаття 310 КК України - Посів або вирощування снотворного маку чи конопель

  1. Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин -

караються штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 317 КК України - Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

  1. Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а також надання приміщення з цією метою -

караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Стаття 389 КК України - Ухилення від покарання, не пов'язаного з позбавленням волі

  1. Ухилення засудженого від сплати штрафу або від відбування покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю, -

карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на той самий строк.

  1. Ухилення засудженого від відбування покарання у виді громадських чи виправних робіт, -

карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 75 КК України -  Звільнення від відбування покарання з випробуванням

  1. Якщо суд, крім випадків засудження за корупційний злочин, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п'яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.
  2. Суд приймає рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про примирення або про визнання вини, якщо сторонами угоди узгоджено покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, позбавлення волі на строк не більше п'яти років, а також узгоджено звільнення від відбування покарання з випробуванням.
  3. У випадках, передбачених частинами першою, другою цієї статті, суд ухвалює звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки. Тривалість іспитового строку та обов'язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються судом.
  4. Іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного року до трьох років.