flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Узагальнення судової практики розгляду судом всіх категорій справ, пов’язаних із стягненням аліментів за 2018 рік

30 квітня 2019, 14:58

Узагальнення

судової практики розгляду Скадовським районним судом
Херсонської області  всіх категорій справ, пов’язаних із стягненням аліментів  за 2018 рік

 

 На виконання плану робіт суду на перше півріччя 2019 року та з метою узагальнення інформації щодо здійснення судочинства проведено узагальнення судової практики розгляду Скадовським районним судом Херсонської області (далі - суд) всіх категорій справ, пов’язаних із стягненням аліментів за 2018 рік.

 

Аліменти – обов’язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім'ї інших, які потребують цього. Проводяться або за згодою, або в судовому  порядку. Найпоширенішим є утримання батьками неповнолітніх і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, а також утримання дітьми непрацездатних батьків. Діти можуть бути звільнені від сплати аліментів для утримання своїх батьків, якщо буде встановлено, що батьки ухилялися від виконання батьківських обов'язків.

Питання стягнення аліментів, визначення розміру аліментів та порядку стягнення у судовому порядку розглядаються  у порядку цивільного судочинства.

Питання відповідальності за ухилення від сплати аліментів розглядається в порядку кримінального судочинства та як справи про адміністративні правопорушення.

 

Цивільне судочинство

Впродовж 2018 року справи щодо аліментів розглядалися у порядку наказного та позовного провадження.

У наказному провадженні розглядалися 12 заяв про стягнення аліментів на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини заробітку (доходу), але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням або оспорюванням  батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб, з них:

-  у 2 справах – відмовлено у видачі судового наказу;

- у 10 справах – видано судові накази. У цих 10 справах заявниками є матері дітей, накази видавалися  про стягнення аліментів на утримання у 8 справах щодо однієї дитини, у двох справах заявниці просили стягнути аліменти на утримання двох дітей.

 

Також у наказному провадженні розглядалися 31 заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням або оспорюванням  батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб, з них:

- у 8 справах – відмовлено у видачі судового наказу;

- у 23 справах – видано судові накази. У цих справах заявниками є матері дітей, накази видавалися  про стягнення аліментів на утримання у 17 справах щодо однієї дитини, у трьох справах заявниці просили стягнути аліменти на утримання двох дітей, у трьох справах – на утримання трьох дітей.

 

Із заявами про скасування вказаних судових наказів учасники процесів не зверталися.

 

У позовному провадженні за звітний період було розглянуто 146 позовів щодо стягнення аліментів (у тому числі про зміну розміру аліментів чи способу нарахування), з них:

- у 2 справах закрито провадження;

- у 14 - позов залишено без розгляду;

- у 4 справах – відмовлено у задоволенні позовної заяви;

- у 126 справах позовні заяви було задоволено.

 

Аналіз 126 справ, у яких позовні заяви було задоволено

 

У 125 справах позивачами виступали матері дітей, а відповідачами – батьки.    У одній справі позивачем був чоловік, який у своєму позові просив припинити стягнення з нього аліментів, оскільки дитина постійно з ним проживає.

45 позовів було про збільшення розміру аліментів та/або способу стягнення (наприклад аліменти стягували у твердій грошовій сумі, а змінили на 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку).

9 позовів про стягнення аліментів на утримання повнолітніх дітей, які продовжують навчання (до 23 років).

У 4 позовах також просили стягнути неустойку (пеню) за несплату аліментів.

 

У  102 справах просили стягнути аліменти на утримання однієї дитини, у 19 справах – на утримання двох дітей, у 2 справах  - трьох дітей,  у 2 справах -  чотирьох дітей.

У тому числі вимоги про стягнення аліментів на утримання мати до досягнення дитиною трирічного віку містилися у 7 позовних заявах.

 

За результатами розгляду зазначених справа, аліменти стягувалися:

-  у твердій грошовій сумі –у 73 справах;

- у частині або процентах від доходу відповідача – у 38 справах;

- у процентах від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку – у 14 справах.

До суду апеляційної інстанції оскаржувалися два рішення. Одне позивачем, одне – відповідачем. Обидва рішення суду першої інстанції було залишено без змін.

 

У звітному році до суду надходили позовні заяви тільки про стягнення аліментів на утримання дітей та утримання матері до досягнення дитиною трирічного віку. Позови про  стягнення аліментів на утримання дітьми батьків до суду не надходило.

 

 

Справи щодо притягнення до відповідальності за ухилення від сплати аліментів

 

Згідно стаття 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, -тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Частина друга цієї статті  вказує, що несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, - тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Згідно частини третьої, повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частинами першою або другою цієї статті, - тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

 

У звітний період до суду надійшло 44 адміністративні матеріали  щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності за несплату аліментів, з них:

-  10 матеріалів повернуто для до оформлення;

- 30 справ на кінець звітного періоду було розглянуто, з них:

- у 25 справах провадження було закрито у зв’язку із відсутністю подій і складу адміністративного правопорушення;

- у 5 справах було накладено адміністративне стягнення: у одній справі у вигляді 160 годин суспільно-корисних робіт і у 4 справах у вигляді 120 годин суспільно-корисних робіт. У всіх 5 справах до адмінівідповідальності притягалися чоловіки за несплату аліментів на утримання однієї дитини.

 

Жодна постанова суду до суду апеляційної інстанції  не оскаржувалася.

 

Питання кримінальної відповідальності за ухилення від сплати аліментів регулюється статтями 164 та 165 Кримінального кодексу України. Однак у 2018 році в провадженні суду не перебувало кримінальних провадження  про притягнення до відповідальності за ухилення від сплати аліментів.