flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Узагальнення щодо практики розгляду відводів і самовідводів суддів у кримінальних та адміністративних справах у 2018 – першому півріччі 2019 року

27 червня 2019, 09:03

У 2018 році та першому півріччі 2019 року в адміністративних справах заяв про відводи та самовідводи суддів не надходило.

У кримінальних справах:

- у 2018 році у 4 справах мали місце заяви суддів про самовідводи. Заяви надходили у трьох випадках у зв’язку із тим, що судді приймали участь у розгляді цих кримінальних проваджень у якості слідчих суддів та у одному випадку  - у зв’язку із тим, що суддя є заінтересованою особою у розгляді справи. У всіх чотирьох справах заяви про самовідводи були задоволені, а справи - передані до канцелярії суду для повторного автоматичного розподілу.

- за перше півріччя 2019 року у двох справах мали місце зави про самовідвід та у двох справах -  заяви про відвід суддів.

Заяви про самовідвід.

У обох випадках заяви про самовідвід були на підставі того, що судді приймали участь у розгляді цих кримінальних проваджень у якості слідчих суддів. Ці заяви були задоволені.

Заяви про відвід.

У першому випадку, захисник обвинуваченого подав заяву про відвід судді на підставі того, що суддею як слідчим суддею в іншому кримінальному провадженні стосовно цього ж підзахисного винесена ухвала про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою та встановлено завідомо непомірний розмір застави. При розгляді клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу, суддею однією з підстав для його обрання зазначено розгляд обвинувального акту за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.122 КК України в суді, у зв’язку з чим в адвоката виникають сумніви щодо неупередженості судді у розгляді даної справи.

У другій справі, захисник обвинуваченого звернувся з заявою про відвід судді пояснивши,  що суддею, в ході розгляду цього кримінального провадження, було прийнято ухвалу про застосування до обвинуваченого  запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в нічний час з порушенням норм процесуального та матеріального права внаслідок чого виникають сумніви у його неупередженості при розгляді кримінального провадження.

В обох випадках у задоволенні заяв було відмовлено у зв’язку із відсутністю підстав для задоволення, оскільки  вказані в заяві обставини не відповідають вимогам, встановленим законом, отже підстав, які викликають сумнів в об'єктивності та неупередженості суддів не встановлено.

 

Для довідки:

Кримінальним процесуальним кодексом України передбачено:

Стаття 75. Обставини, що виключають участь слідчого судді, судді або присяжного в кримінальному провадженні

  1. Слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні:

1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім’ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник;

3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім’ї заінтересовані в результатах провадження;

4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості;

5) у випадку порушення встановленого частиною третьою статті 35 цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

  1. У складі суду, що здійснює судове провадження, не можуть бути особи, які є родичами між собою.

Стаття 76. Недопустимість повторної участі судді в кримінальному провадженні

  1. Суддя, який брав участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, не має права брати участі у цьому ж провадженні в суді першої, апеляційної і касаційної інстанцій.
  2. Суддя, який брав участь у кримінальному провадженні в суді першої інстанції, не має права брати участі у цьому ж провадженні в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а також у новому провадженні після скасування вироку або ухвали суду першої інстанції.
  3. Суддя, який брав участь у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції, не має права брати участі у цьому ж провадженні в судах першої і касаційної інстанцій, а також у новому провадженні після скасування вироку або ухвали суду апеляційної інстанції.
  4. Суддя, який брав участь у кримінальному провадженні в суді касаційної інстанції, не має права брати участі у цьому ж провадженні в судах першої і апеляційної інстанцій, а також у новому провадженні після скасування вироку або постанови суду касаційної інстанції.