flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Узагальнення судової практики розгляду справ про адміністративні правопорушення, відповідальність за які передбачена ст.124 КУпАП за перше півріччя 2019 року

30 вересня 2019, 11:46

Узагальнення

 судової практики розгляду справ про адміністративні правопорушення, відповідальність за які передбачена ст.124 КУпАП

за перше півріччя 2019 року

 

На виконання плану робіт суду на друге півріччя 2019 року та з метою узагальнення інформації щодо здійснення судочинства проведено узагальнення  судової практики розгляду Скадовським районним судом Херсонської області справ про адміністративні правопорушення, відповідальність за які передбачена статтею 124  Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП)  за перше півріччя 2019 року.

Відповідно до статті 124 КУпАП порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, -

тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Примітка. Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

 

Статистичні данні

Впродовж першого півріччя 2019 року у провадженні Скадовського районного суду Херсонської області (далі - Суд) перебувало 47 матеріалів про адміністративні правопорушення, відповідальність за які передбачена статтею 124 КУпАП, з них станом на 01.07.2019 року процесуальне рішення ухвалено у 40 справах.

З 40 справ, в яких ухвалено процесуальне рішення:

- у 27 справах прийнято постанови про притягнення осіб до відповідальності з накладенням адміністративного стягнення;

- у 1 справі застосовано заходи впливу;

- 5 матеріалів було повернуто на дооформлення;

- у 7 справах - провадження закрито, з них:

- 1 справу закрито за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення;

- 6 справ  - за закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

 

У  апеляційній інстанції жодна постанова із вказаних справ оскаржена не була.

 

Особа правопорушника

Як зазначалося вище, у 27 справах прийнято постанови у яких осіб визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого статтею 124 КУпАП  та накладено адміністративне стягнення.

Розглянемо особи правопорушників.

У І півріччі 2019 року до адміністративної відповідальності притягнуто 22 чоловіка та 5 жінок.

Відомості щодо місця роботи правопорушника:

- у 16 справах до адмінвідповідальності було притягнуто  непрацюючих осіб;

- у 2 справах - пенсіонерів;

- у 9 справах  - працюючих осіб (трьох водіїв, одного бухгалтера та п’ятьох  приватних підприємців).

 

У 22 справах особи, які притягаються до адмінвілповідальності у судове засідання з’являлися. У 5 справах – не з’являлися.

24 правопорушника визнали у судовому засіданні свою вину і 3 – не визнавали.

 

Дії правопорушників, які призвели до ДТП

У 12 справах, у протоколах про адміністративне правопорушення  у якості причини ДТП було зазначено, що водії не обрали безпечної швидкості та не впоралися з керуванням.

У 6 справах – не надали переваги у русі іншим учасникам дорожнього руху, у яких був пріоритет.

У 5 справах – водії не дотрималися безпечної дистанції чи бокового інтервалу.

У 1 справі – не впоралися з керуванням.

У 1 справі – неуважно рухався заднім ходом та наїхав на авто.

У 1 справі – виконав небезпечний обгін.

У 1 справі – не перевірив технічний стан авто і у нього відвалилося колесо.

 

Накладене стягнення

У 27 зазначених справах, де прийнято постанову про притягнення осіб до відповідальності, покарання призначалося в рамках  санкції ст.124 КУпАП - накладення штрафу у розмірі 340 грн.

 У одній справі, особу було визнано винним у вчиненні адмінправопорушення  передбаченого окрім  статті 124 КУпАП ще за чатиною 4 статті 130 КУпАП  (вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду) та накладено стягнення у виді штрафу у розмірі 20 400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

На підставі статті 36 КУпАП накласти на винуватця остаточне стягнення в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених у виді штрафу в дохід держави в розмірі 20 400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

Таким чином  у І півріччі 2019 року з 27 правопорушників стягнуто 29240 грн., з них добровільно було сплачено 6 120 грн.

Помічник голови суду

Шабрацька Олена