flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Узагальнення судової практики розгляду справ щодо насильства у сім’ї за 2019 рік

04 березня 2020, 15:42

Узагальнення

 судової практики розгляду справ щодо насильства у сім’ї

за 2019 рік

На виконання плану робіт суду на перше півріччя 2020 року та з метою узагальнення інформації щодо здійснення судочинства проведено узагальнення  судової практики розгляду Скадовським районним судом Херсонської області (далі - суд) справ щодо насильства у сім’ї  за 2019 рік.

7 грудня 2017 року було прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Закон визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства. Разом з тим, цей Закон вніс зміни до низки нормативно-правових актів України, зокрема  в Кодекс України про адміністративні правопорушення.

6 грудня 2017 року Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» у  Кримінальний кодекс України, зокрема було доповнено статтею 126-1, якою передбачено  кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства.

Дане узагальнення підготовлено саме у розрізі практики розгляду судом за 2019 рік кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення щодо домашнього насильства.

 

Справи про адміністративні правопорушення

Відповідно до частини першої статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

Частина друга цієї статті передбачає, що ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

 

Статистичні данні

У період часу з 01.01.2019 по 31.12.2019 у провадженні суду перебувало 442 матеріали про адміністративні правопорушення, відповідальність за які передбачена статтею 173-2 КУпАП, з них станом на 01.01.2020 року процесуальне рішення ухвалено у 374 справах.

З 374 справ, в яких ухвалено процесуальне рішення:

- у 147 справах прийнято постанови про притягнення осіб до відповідальності з накладенням адміністративного стягнення;

- 71 матеріалів було повернуто на дооформлення;

- у 156 справах - провадження закрито, з них:

- 5 справ закрито за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення;

- 69 справ  - за закінченням строків накладення адміністративного стягнення;

- у 82 справах осіб було звільнено від адміністративної відповідальності і суд обмежився усним зауваженням, на той підставі, що потерпілі та правопорушники примирилися і потерпілі не мають  до них претензій.

В  апеляційній інстанції жодна постанова у вказаних справ оскаржена не була.

 

Учасники процесу

Як зазначалося вище, у 147 справах прийнято постанови у яких осіб визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого статтею 173-2 КУпАП  та накладено адміністративне стягнення.

Розглянемо особи правопорушників та потерпілих.

Гендерний склад:

За період, що узагальнюється до адміністративної відповідальності  було притягнуто 139 чоловіків та 8 жінок.

Потерпілими у цих справах є у 16 справах – чоловіки, у 131 – жінки.

 

Відомості щодо родинних зв’язків у співвідношенні правопорушник (-ця) – потерпілий (-а):

 - У 65 справах домашнє насильство вчиняли чоловіки стосовно своєї дружини або співмешканки;

- у 8 справах  - чоловіки стосовно колишньої дружини;

- у 7 справах – брат  стосовно сестри;

- 1 справа – сестра  стосовно брата;

- у 31 справі – син стосовно матері;

- 1 справа – донька стосовно матері;

- 1 справа – дядько стосовно племінниці;

- 1 справа – вітчим стосовно пасинка;

- 6 справ – батько стосовно доньки;

- 2 справи – батько стосовно сина;

- 6 справ – зять стосовно тещі;

- 2 справи – вітчим  стосовно прийомної доньки;

- 1 справа – вітчим стосовно падчерки;

- 2 справи – жінка стосовно чоловіка або співмешканця;

- 1 справа – чоловік стосовно доньки його співмешканки;

- 1 справа – пасинок стосовно вітчима;

- 3 справи – брат стосовно брата;

- 3 справи – донька стосовно батька;

- 2 справи –  син стосовно батька;

- 2 справи –  онук стосовно бабусі;

- 1 справа  - мати стосовно доньки.

 

У судове засідання з’явилося 138 правопорушників, з них 135 свою вину визнали, а 3 – не визнали. Не з’явилися 9 правопорушників, 2 з них надали суду заяви, в яких зазначили,  що вину свою визнають.

У 104 справах осіб притягували до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 173-2 КУпАП, тобто вперше протягом року. У 43 справах – за частиною 2 цієї статті, тобто протягом року осіб вже притягували до відповідальності за таке правопорушення.

 

Обставини правопорушення

В 96 справі було зазначено, що правопорушення вчинено в стані алкогольного сп’яніння, тобто у 65 %  випадків.

Дії правопорушників виражалися у нецензурній лайці у всіх справах та поєднувалися з одним або кількома такими діями: погрозами фізичної розправи, штовханнях, хапаннях за руки та одяг та трясінні, ударах по обличчю та голові, які не призвели до отримання потерпілими тілесних ушкоджень.

 

Накладене стягнення

У 138 зазначених справах, де прийнято постанову про притягнення осіб до відповідальності, покарання призначалося в рамках  санкції ст.173-2 КУпАП - накладення штрафу:

- у розмірі 170 грн. – у 100 справах;

-  у розмірі 340 грн. – 37 справ;

- у розмірі 204 грн. – 1 справа.

У 7 справах було призначено покарання у виді громадських робіт (тривалістю 40 годин – 4 справи, 30 годин, 50 годин та 60 годин по одній справі).

У 2 справах призначався адміністративний арешт тривалістю 5 та 6 діб.

 

Таким чином за 9 місяців 2019 року з 138 правопорушників стягнуто 29784 грн., з них добровільно було сплачено 8670 грн.

 

Кримінальні справи

 

Відповідно до статті 126-1 Кримінального кодексу України домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, -

карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

 

Статистичні данні

За період, що узагальнюється, в провадженні суду перебувало 8 кримінальних справ щодо домашнього насильства. На момент проведення узагальнення, остаточне процесуальне рішення прийнято у 5 справах, з них:

- у 4 справах постановлено вирок суду з притягненням обвинувачених до кримінальної відповідальності (у тому числі у 1 справі вироком затверджено угоду про примирення між обвинуваченим та потерпілою);

- у 1 справі провадження закрито у зв’язку із відмовою потерпілої від обвинувачення.

Однак, ця ухвала про закриття провадження була оскаржена в апеляційній інстанції. Ухвалою Херсонського апеляційного суду ухвалу суду першої інстанції скасовано та призначено новий розгляд кримінального провадження в суді першої інстанції в іншому складі суду. В обґрунтування свого рішення апеляційний суд зазначив, що  відповідно до приписів статті 284 КПК України  кримінальне провадження закривається, крім іншого, у разі, якщо потерпілий відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім кримінального провадження щодо злочину, пов`язаного з домашнім насильством.  Таким чином, суд першої інстанції не мав процесуальних підстав для закриття цього кримінального провадження у зв`язку з відмовою потерпілої від обвинувачення.

Що стосується вироків суду, у апеляційній інстанції було оскаржено один вирок суду, однак, на момент проведення узагальнення, ця апеляційна скарга Херсонським апеляційним судом ще не розглянута.

 

Учасники процесу

У 4 справах вироками суду осіб було визнано винними у вчиненні домашнього насильства та притягнуто до відповідальності. Розглянемо особи обвинувачених та потерпілих.

Гендерний склад:

До кримінальної  відповідальності  було притягнуто 4 чоловіків.

Потерпілими у цих справах є у 3 справах – жінки, у 1 – чоловік.

 

Відомості щодо родинних зв’язків у співвідношенні обвинувачений – потерпілий (-а):

 - у 1 справі домашнє насильство вчинив чоловік стосовно своєї  співмешканки;

- у 1 справі – чоловік стосовно колишньої дружини;

- у 1 справі – брат  стосовно брата;

- у 1 справі – зять стосовно тещі.

 

У всіх чотирьох справах обвинувачені з’явилися у судове засідання та визнали свою вину.

У одній справі обвинувачений є особою, яку раніше неодноразово притягували до кримінальної відповідальності і домашнє насильство він вчинив у період іспитового строку.

 

Обставини правопорушення

В 3 справах було зазначено, що злочин вчинено в стані алкогольного сп’яніння.

Дії обвинувачених виражалися у нецензурній лайці у всіх справах та поєднувалися з одним або кількома такими діями: погрозами фізичної розправи, штовханнях, у одній справі  також зазначалося, що обвинувачений виставляв потерпілу з її власного житла на двір.

 

Накладене стягнення

У 4 зазначених справах, де ухвалено вироки суду про притягнення осіб до відповідальності, покарання призначалося в рамках санкції ст.126-1 Кримінального кодексу України:

- у двох справах покарання визначено у вигляді 1 року позбавлення волі та на підставі статті 75 КК України осіб звільнено від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 рік;

- у 1 справі  - позбавлення волі на строк 1 рік 9 місяців, на підставі частини четвертої статті 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання призначеного раніше іншим  вироком, більш суворим покаранням за цим вироком, призначено покарання у виді 1 року 9 місяців;

- у 1 справі – покарання призначено у вигляді 200 годин громадських робіт.

 

Помічник голови суду

Шабрацька Олена